de PAH is druk bezig met het vernieuwen van de website. Hierdoor werken de links niet en kunt u alleen de homepagina bekijken met bepaalde lorem ipsum teksten. Onze excuses.
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met telefoonnummer 06 2003 93 93 Thea Verbeek of stuur een mail naar ofni.[antispam].@aangeborenhartafwijking.nl

 

De PAH is vóór en dóór kinderen, jongeren en volwassenen met een
aangeboren hartafwijking én hun ouders en zorgprofessionals

het gezonde hart

Het gezonde hart

 

Bouw en werking van het normale hart

 

Om te functioneren heeft ons lichaam zuurstof, energie en brandstof nodig. Via het bloed bereiken deze stoffen de verschillende cellen en weefsels van ons lichaam. Het bloed wordt rondgepompt door de hartspier. Gemiddeld klopt een (volwassen) hart in rust 70 maal per minuut. Bij baby’s ligt dit hoger, namelijk tussen de 100 en 140 maal per minuut. Bij iedere hartslag wordt een kleine hoeveelheid bloed door de longen en het lichaam gepompt.

Hartkleppen

 

Tussen de kamers en de slagaders zitten kleppen. Deze voorkomen dat het bloed terugstroomt. Tussen de rechter kamer en de longslagader zit de longslagaderklep (of pulmonalisklep). De klep tussen de linkerkamer en de lichaamsslagader heet lichaamsslagaderklep (of aortaklep).

 

Ook tussen de boezems en de kamers zitten kleppen. De klep tussen de linkerboezem en linkerkamer heet mitralisklep. De klep tussen rechterboezem en rechterkamer heet tricuspidalisklep.

 


De weg die het bloed aflegt door ons lichaam

Het bloed dat uit de bloedsomloop komt het, is een groot deel van de zuurstof verbruikt, dat zuurstofarme bloed bereikt het hart via de onderste en bovenste holle ader. Zuurstofarm bloed heeft een wat blauwe kleur. Het bloed verzamelt zich in de rechterboezem. Vervolgens wordt het bloed via een klep in de rechterkamer gelaten. De rechterkamer pompt het bloed naar de longslagader. Deze splitst zich in twee takken, één voor de linker- en één voor de rechterlong. In de longen wordt het bloed van zuurstof voorzien, waardoor het helderrood van kleur wordt. Dit wordt de longcirculatie ofwel kleine bloedsomloop genoemd.
Via een aantal (long)aders stroomt het bloed vanuit de longen terug naar het hart. Het verzamelt zich in de linkerboezem. Van daaruit wordt het bloed in de linkerkamer gelaten. De linkerkamer pompt het bloed naar de lichaamsslagader (aorta). Deze vertakt zich naar hoofd, armen, buik en benen. Wanneer het benodigde deel van de zuurstof is verbruikt, stroomt het bloed terug naar het hart. Dit wordt de lichaamscirculatie of grote bloedsomloop genoemd.

 

De boezems zijn de tijdelijke opslagkamers waar het bloed zich verzamelt. Ze hebben weinig pompkracht. Het eigenlijke pompen van het hart wordt gedaan door de kamers. Hierbij hoeft de rechterkamer alleen maar bloed naar de longen te pompen, terwijl de linkerkamer moet zorgen dat het bloed in de rest van het lichaam komt. Hier is veel meer kracht en druk voor nodig. Kleppen tussen de boezems en de kamers èn bij de uitgang naar de slagaders, zorgen ervoor dat het bloed niet terug kan stromen.

 

Het tussenschot tussen de beide boezems en de beide kamers houdt het zuurstofrijke en het zuurstofarme bloed gescheiden.

 

Het elektrisch besturingssysteem

 

Het bloed stroomt doordat de spierwanden van boezems en kamers ritmisch samentrekken. De gangmaker van het hart, de sinusknoop, geeft een elektrische impuls af waardoor de boezems samentrekken. De impuls kan echter niet zomaar van de boezems op de kamers overgaan. Dat gebeurt via de av-knoop (Atrio-Ventriculaire knoop). De av-knoop vangt de impuls van de boezem op, houdt deze even vast en verspreidt de impuls dan via een geleidingssysteem (bundel van His) over de kamers. Daaroptrekken de kamers samen. Op dat moment wordt het bloed de longen en het lichaam ingepompt. Bij een volwassene trekt het hart in rust zo’n 60 tot 70 keer per minuut samen. Tijdens inspanning kan dat oplopen tot 160 à 180 keer per minuut.

 

Bij een pasgeboren baby kan het hart tussen de 80 en 200 slagen per minuut slaan. Hoe ouder het kind is, des te langzamer het hart gaat slaan. Bij alle leeftijden geldt een hartslag van 220 en hoger als afwijkend.

 

bron: Nederlandse Hartstichting 

 

 

 


 

© 2018 PAH | Disclaimer | Privacyverklaring