de PAH is druk bezig met het vernieuwen van de website. Hierdoor werken de links niet en kunt u alleen de homepagina bekijken met bepaalde lorem ipsum teksten. Onze excuses.
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met telefoonnummer 06 2003 93 93 Thea Verbeek of stuur een mail naar ofni.[antispam].@aangeborenhartafwijking.nl

 

De PAH is vóór en dóór kinderen, jongeren en volwassenen met een
aangeboren hartafwijking én hun ouders en zorgprofessionals

HLHS en HRHS

Hypoplastisch Linkerhartsyndroom

Bij alle pasgeborenen zijn er twee verbindingen tussen de longcirculatie en de lichaamscirculatie:
– het foramen ovale, de opening tussen de beide boezems;
– de ductus arteriosus, ook wel ductus Botalli genoemd, dit is de verbinding tussen de lichaamsslagader en de longslagader.

 


Deze natuurlijke ‘wegomleggingen’ zijn nodig omdat de baby voor de geboorte niet zelf ademt. Het zuurstofrijke, helderrode bloed dat uit de longen terugkomt in de linkerboezem kan niet naar de linkerkamer. Via de opening in het boezemtussenschot, het foramen ovale, wijkt het uit naar de rechterboezem en rechterkamer. Via deze ‘wegomleggingen’ stroomt voldoende bloed tussen de longcirculatie en de lichaamscirculatie om uw kind met een hypoplastisch linkerhart tijdelijk in leven te houden.
De rechterkamer pompt het bloed naar de longslagader en, via de ductus Botalli, naar de lichaamsslagader. De rechterkamer moet dus de hele bloedsomloop, zowel voor het lichaam als voor de longen, voor zijn rekening nemen. Dit gaat alleen goed zolang het foramen ovale en de ductus Botalli open blijven. In principe sluiten beide zich, binnen enkele dagen.

Bij kinderen met een hypoplastisch linkerhartsyndroom zijn de linkerhelft van het hart (met name de linkerkamer, maar ook de linkerboezem) en de grote lichaamsslagader (aorta), sterk achtergebleven in ontwikkeling.
Een hypoplastisch linkerhartsyndroom komt in Nederland ongeveer zestig keer per jaar voor.

Wanneer de kinderen net geboren zijn, hebben ze opvallend weinig verschijnselen. Het is heel gewoon dat de eerste dagen niemand in de gaten heeft dat je kindje een hartafwijking heeft. Een paar dagen na de geboorte sluit de ductus gewoonlijk. Wanneer dat gebeurt, krijgt het lichaam onvoldoende bloed. Dit geeft klachten van bleekheid of blauw zien, moeheid, slechter drinken en algemeen ‘niet lekker’ zijn. Dit is meestal de reden om een arts te waarschuwen. Het is soms niet gemakkelijk voor de arts om de diagnose hartafwijking te stellen, omdat lang niet bij al deze kinderen een hartruis hoorbaar is.


 

© 2018 PAH | Disclaimer | Privacyverklaring