de PAH is druk bezig met het vernieuwen van de website. Hierdoor werken de links niet en kunt u alleen de homepagina bekijken met bepaalde lorem ipsum teksten. Onze excuses.
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met telefoonnummer 06 2003 93 93 Thea Verbeek of stuur een mail naar ofni.[antispam].@aangeborenhartafwijking.nl

 

De PAH is vóór en dóór kinderen, jongeren en volwassenen met een
aangeboren hartafwijking én hun ouders en zorgprofessionals

kleplekkage

Aortakleplekkage

 

Aard van de hartafwijking
Bij een lekkage van de aortaklep kan er bloed terugstromen naar de linkerkamer van het hart, terwijl de klep ‘dicht’ staat. In dat geval sluiten de drie slippen de opening dus niet helemaal goed af. Artsen noemen een lekkage aan de aortaklep ook wel een aortaklepinsufficiëntie.
Als de aortaklep lekt, komt dat vaak door een operatie of een andere ingreep. Heel soms heeft een kind een lekkende aortaklep vanaf de geboorte.

 

Klachten en verschijnselen
Het hart zal het bloed dat terugstroomt, bij de volgende hartslag opnieuw weg moeten pompen. Dat is dus dubbel werk voor de linkerkamer. Daarvoor gebruikt de linkerkamer een deel van haar reservecapaciteit. Vaak wordt de kamer ook wat wijder. Met andere woorden: in normale toestand merk je de afwijking niet op omdat het hart de gevolgen zelf opvangt. Een kind krijgt pas klachten door de lekkende aortaklep als zijn hart extra hard moet werken.
Bij inspanning zijn kinderen met een lekkende aortaklep eerder moe en kortademig, en ze zweten vaak ook sneller. Bij kinderen die niet eerder aan hun aortaklep werden behandeld, wordt dit vaak pas opgemerkt als ze tiener zijn. Omdat kleine kinderen in hun spel altijd ‘hollen of stilstaan’, valt het bij hun niet zo gauw op dat ze eigenlijk vermoeid zijn als ze stilstaan. Het terugstromen van het bloed is overigens wel te horen, we noemen dat een hartruis.

Onderzoek door de kindercardioloog
De kindercardioloog zal eerst naar het hart luisteren, en die specifieke hartruis onmiddellijk herkennen. Deze kinderen hebben ook een afwijkende bloeddruk, namelijk een lagere onderdruk en een gelijke of iets hogere bovendruk. Op het elektrocardiogram zien we dat de linkerkamer het zwaar te verduren heeft. Op de echo kunnen we goed zien dat de linkerkamer wijder is dan normaal. Op een kleurenecho (kleuren-Doppler) is de lekkage meestal goed zichtbaar.

 

 


 

© 2018 PAH | Disclaimer | Privacyverklaring