de PAH is druk bezig met het vernieuwen van de website. Hierdoor werken de links niet en kunt u alleen de homepagina bekijken met bepaalde lorem ipsum teksten. Onze excuses.
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met telefoonnummer 06 2003 93 93 Thea Verbeek of stuur een mail naar ofni.[antispam].@aangeborenhartafwijking.nl

 

De PAH is vóór en dóór kinderen, jongeren en volwassenen met een
aangeboren hartafwijking én hun ouders en zorgprofessionals

Transpositie van de grote vaten

Transpositie van de grote vaten

 

Transpositie van de grote vaten (in medische taal ‘arteriën’ = slagaders), of kortweg transpositie, is een aangeboren hartafwijking waarbij de aansluiting van de grote vaten verkeerd is gegaan. De aansluiting van de longslagader en de lichaamsslagader (aorta) is omgewisseld. In plaats vanuit de rechterkamer, komt de longslagader uit de linkerkamer; de aorta komt uit de rechterkamer.


Het zuurstofarme blauwe bloed dat uit het lichaam terugkomt, wordt direct naar het lichaam teruggestuurd, zonder dat er nieuwe zuurstof aan wordt toegevoegd. Het zuurstofrijke bloed dat uit de longen terugkomt, wordt teruggepompt naar de longen, zonder dat de zuurstof is verbruikt.

Gelukkig zijn er bij de geboorte een tweetal verbindingen tussen de longcirculatie en de lichaamscirculatie, die nog een aantal dagen open blijven:
– het foramen ovale, de ovale opening tussen de beide boezems;
– de ductus Botalli, ook wel ductus arteriosus genoemd; dit is een verbinding tussen de lichaamsslagader en de longslagader.

Deze natuurlijke ‘wegomleggingen’ zijn nodig, omdat de baby voor de geboorte niet zelf ademt.
Via deze ‘wegomleggingen’ stroomt bij een pasgeboren baby met een transpositie, voldoende bloed tussen de longcirculatie en de lichaamscirculatie om de baby in leven te houden.

Toch gaat er bij een transpositie een grote hoeveelheid zuurstofarm bloed naar het lichaam. De baby krijgt hierdoor een blauwe kleur, meestal zichtbaar aan handen, voeten en aan de lippen. Deze verkleuring maakt dat men al snel denkt aan een hartafwijking. Aan het hart is meestal geen geruis te horen.

 


 

© 2018 PAH | Disclaimer | Privacyverklaring