de PAH is druk bezig met het vernieuwen van de website. Hierdoor werken de links niet en kunt u alleen de homepagina bekijken met bepaalde lorem ipsum teksten. Onze excuses.
Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met telefoonnummer 06 2003 93 93 Thea Verbeek of stuur een mail naar ofni.[antispam].@aangeborenhartafwijking.nl

 

De PAH is vóór en dóór kinderen, jongeren en volwassenen met een
aangeboren hartafwijking én hun ouders en zorgprofessionals

VSD

 
Ventrikelseptumdefect (VSD)

 


Het Ventrikelseptumdefect, of afgekort vsd, is een aangeboren hartafwijking. In de volksmond spreekt men over een gaatje in het hart. Het woord ventrikel is het Latijnse woord voor kamer, septum voor tussenschot en defect wordt in het medisch taalgebruik aangewend voor een ontbrekend stuk of gat.

Een vsd is dus een gat in het tussenschot dat de twee hartkamers scheidt.
De linkerkamer pompt bloed naar het hele lichaam.

Daarvoor is veel kracht nodig. De rechterkamer hoeft slechts een klein deel van het lichaam, de longen, van bloed te voorzien en gebruikt daarvoor veel minder kracht.
Door de hogere druk in de linkerkamer wordt zuurstofrijk bloed door het gat naar de rechterkamer geperst. Dit bloed, dat met hoge druk door de opening wordt geperst, gaat bruisen. Dit is vergelijkbaar met een rivier die door een nauwe kloof moet. Dit bruisende geluid is aan de buitenkant van het lichaam hoorbaar als een ruis.
Het zuurstofrijke helderrode bloed mengt zich in de rechterkamer met het daar aanwezige zuurstofarme blauw-rode bloed en stroomt mee naar de longen. Aangezien het bloed al verzadigd is met zuurstof, heeft dit geen zin. Het stroomt zonder extra zuurstof op te nemen terug naar de linkerboezem en naar de linkerkamer. Vervolgens wordt het weer door het gat in het tussenschot geperst voor nog een ronde door de longen. Er loopt met andere woorden een hoeveelheid bloed in een kringetje rond van het hart naar de longen en weer naar het hart, zonder dat het lichaam ooit de kans krijgt de zuurstof in dit bloed te gebruiken.


 

© 2018 PAH | Disclaimer | Privacyverklaring